CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Hoornder Loodsbier

Minne Goënga van de gelijknamige Spar liep ooit stage bij een bierbrouwerij waar gelegenheidsbieren werden gebrouwen. Sinds die tijd wilde hij altijd een eigen Hoornder bier maken.

Minne: 'Daarbij dacht ik aan een oud stukje Hoornder geschiedenis. In de tijd van de VOC was Den Hoorn het dorp van de loodsen. Zij loodsten de schepen, die in Oudeschild onder meer ijzerhoudend drinkwater insloegen voor hun tocht naar de Oost, heen en terug door het Marsdiep. Mijn fantasie is dat die loodsen, áls er toentertijd een bierbrouwerij in ons dorp was geweest, een speciaalbier zouden hebben willen brouwen van de ingrediënten die ze dagelijks onderweg tegenkwamen: gerst van de Geest – dat is het land achter het kerkje, langs het Hoge Achterom – en duindoorn en vlier uit de duinen.

Voor zo ver ik heb kunnen nagaan is er toen nooit een bierbrouwerij in Den Hoorn geweest. Nu echter wel: Bierbrouwerij de Boei van Landgoed De Bonte Belevenis. Dus konden wij – Hoornders van vandaag – alsnog een Loodsbier brouwen. Het is een bijzonder bier geworden, bovengistend met hergisting op de fles. Met als extra ingrediënten lokale duindoorn, vlierbessen en Texelse honing. De smaak is onverwacht en verfrissend. Ik denk dat de loodsen van toen het zeer hadden gewaardeerd...'

Loodsbier is exclusief verkrijgbaar bij Spar Goënga in flesjes van 0,25 ltr. en flessen van 0,7 ltr.

Kijk ook op www.hoornderloodsbier.nl.

Spar Goënga • De Naal 1 • Den Hoorn • (0222) 319 252 • winkel@goenga.comwww.goenga.com

 

TOP