CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Naar 't Walvisvaarders Huisje

 

EP-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn
EP-2-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn
EP-4-walvisvaardershuisjetexel-den-hoorn
EP-3-walvisvaardershuisje-texel-den-hoorn

 

LET OP: het Walvisvaardershuisje is in 2016 gesloten ivm een grote renovatie.

't Walvisvaarders Huisje is sinds 2012 open voor publiek. Het pand stond lange tijd bekend als een loodshuisje. Recent historisch onderzoek wees uit dat het huisje vanaf begin 18de eeuw nooit bewoond is geweest door loodsen, maar door twee generaties walvisvaarders. Klaas Daalder Jacobsz, commandant ter walvisvaart, kocht het huis in 1729.

Het huisje is vanaf 1962 in gebruik als tweede woning. De ouders van de huidige eigenaresse restaureerden het in zeer slechte staat verkerende huisje. Het had nog veel authentieke elementen, die bij de restauratie gelukkig bewaard zijn gebleven. Heel bijzonder is de bedstedenwand, in zowel de voorkamer als de achterkamer. In de keuken is een prachtige schouw. In de achterkamer en keuken vind je een grote hoeveelheid eeuwenoude Harlinger tegeltjes. Ook zijn er veel gebruiksvoorwerpen uit de tijd van de walvisvaart te bewonderen.

Je kunt het huisje bezichtigen van mei tot en met oktober op maandagmiddag. Groepen tot 15 personen op aanvraag mogelijk op andere dagen. Ook zijn er rondleidingen over de geschiedenis van het huisje of de walvisvaart én vertellingen, waarbij de vertelster in de huid kruipt van de toenmalige bewoners en je meeneemt naar het jaar 1755.

 Kijk voor meer informatie op www.walvisvaardershuisjetexel.nl

TOP